Artrose in het heupgewricht komt veel voor, ongeveer 25% van de mensen die bij het Artrose Instituut Nederland (AIN) onder behandeling komen heeft last van artrose in het heupgewricht.
Een gezond heupgewricht is een mooi rond en glad kogelgewricht dat goed belast kan worden en grote bewegingsuitslagen kan maken. Helaas is bij artrose in de heup door kraakbeenveranderingen de kogel van het heupgewricht niet meer zo mooi rond en ook niet meer zo glad als bij een gezonde heup. Daardoor wordt bewegen in de heup steeds moeizamer en pijnlijker. De klachten manifesteren zich, bij heupartrose, meestal in de bil- en/of liesregio, met uitstralende pijn richting de knie.

Ook de heup is een gewicht-dragend gewricht, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het schoudergewricht, daarom is het van groot belang om bij artrose in de heup alle dagelijkse activiteiten, waarbij het heupgewricht belast wordt, goed in kaart te brengen. Zo is fietsen met artrose in het heupgewricht vaak veel minder pijnlijk dan wandelen omdat de belasting op het heupgewricht dan veel kleiner is.
Het verbeteren van de mobiliteit/ lenigheid, de coördinatie en de spierkracht rondom de heup spelen een belangrijke rol bij de conservatieve behandeling van heupartrose bij het AIN. Daarnaast krijgt u veel tips en adviezen om de heupbelasting te begrijpen en daar naar te handelen, zoals bijv. door met een kleinere paslengte te lopen.