Artrose komt het meest voor in het kniegewricht. 60-65% van de mensen die bij het Artrose Instituut Nederland (AIN) onder behandeling komen, hebben last van artrose in de knie. Een gezond kniegewricht kan zonder problemen het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen bewegen. Een knie met artrose kan echter niet meer probleemloos gebruikt worden en geeft vaak pijn en stijfheid bij het opstaan en lopen.
Het kniegewricht is onder te verdelen in drie compartimenten, het mediale compartiment (aan de binnenzijde van de knie), het laterale compartiment (aan de buitenzijde van de knie) en het patellofemorale compartiment (achter de knieschijf). De artrose kan in één of meerdere van deze compartimenten aanwezig zijn.

Op basis van het lichamelijk onderzoek dat onze medisch specialist, samen met de fysiotherapeut, uitvoert kan vastgesteld worden in welk compartiment of in welke compartimenten de artrose aanwezig is.
Soms is het gewenst om nog nieuwe staande röntgenfoto’s van de knie te maken om zodoende de locatie en omvang van de artrose (beter) vast te stellen.
Artrose in slechts één van de drie compartimenten van de knie heeft de beste prognose om van de aanwezige knieklachten af te komen of deze te verminderen. Ook als de artrose in meerdere compartimenten aanwezig is, kan een conservatieve (niet-operatieve) behandeling nog steeds de beste oplossing zijn.

Omdat het kniegewricht een gewicht-dragend gewricht is, in tegenstelling tot het schoudergewricht bijvoorbeeld, is het van groot belang om alle dagelijkse activiteiten, waarbij het kniegewricht belast wordt, goed in kaart te brengen. De invloed van het lichaamsgewicht speelt, bij artrose in de knie, een invloedrijke rol want 10% gewichtsreductie geeft 50% afname van de pijnklachten.
Spierversterking van de spieren rondom het kniegewricht is een belangrijk onderdeel van de conservatieve (niet-operatieve) behandeling van het AIN omdat sterke spieren werken als schokdempers waardoor het gewrichtskraakbeen minder belast wordt.