Artrose is wereldwijd de meest voorkomende gewrichtsziekte en het aantal mensen met artrose groeit snel. Vrouwen hebben vaker artrose dan mannen en artrose in knie- en heupgewricht komen het meest voor.
Bij artrose verslechtert de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen en in sommige gevallen verdwijnt het gewrichtskraakbeen volledig. Het bot direct onder het kraakbeen verandert en er ontstaat vaak een lichte ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht. De spieren en pezen rondom het gewricht verzwakken en soms veranderen ook de zenuwen in het gewricht. Dit alles heeft (pijn)klachten, ochtend- en opstartstijfheid en beperkingen in het bewegen tot gevolg.
De nieuwste wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat artrose een ingewikkelde aandoening is waarbij meerdere omstandigheden het ontstaan en het beloop van de artrose kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan standsafwijkingen van het gewricht of de manier van belasten van het gewricht. Ook overgewicht, roken, het voedingspatroon, de algemene fitheid, verminderde spierkracht en bijkomende ziektes zoals diabetes zijn van invloed op artrose. Bij veel mensen met artrose spelen meerdere van deze persoonlijke omstandigheden een rol.
Artrose werd lange tijd beschouwd als een ziekte, die een onvermijdelijk gevolg is van het ouder worden en uiteindelijk alleen verholpen kan worden door een operatie, waarbij in de meeste gevallen het versleten gewricht wordt vervangen door een gewrichtsprothese. Vele recente wetenschappijke studies laten echter zien dat er goede niet-operatieve behandelmogelijkheden zijn en dat een gewrichtsvervangende operatie niet altijd noodzakelijk is.